A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Három napon át ünnepel Nagyvárad magyarsága
MÁÉRT - 2023. augusztus 14., hétfő 07:53

Az augusztus 20-án, a magyarság nemzeti ünnepe alkalmából esedékes nagyváradi programsorozatról adott tájékoztatást Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség ügyvezető elnöke és Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó – közölte az EMSZ sajtóirodája.
„Államalapításunk ünnepe mára valódi közösségi eseménnyé nemesült, mely több napon keresztül várja az érdeklődőket Nagyváradon. Mindez a civil szervezeteknek – a Szent László Egyesületnek, az Érmelléki Gazdák Egyesületének és a Magyar Polgári Egyesületnek –, valamint a város képviseletében a Nagyvárad és környéke turizmusának népszerűsítéséért felelős APTOR Egyesületnek köszönhető, hiszen ők azok, akik tartalommal töltik meg az augusztus 19–21. közötti programsorozatot” – mondta Csomortányi.
A Szent László téren már augusztus 19-én kezdetét veszi a helyi termelők vására, mely 13 órától a kézműves termékek vásárával is kiegészül, s amely 20-án és 21-én is várja majd az érdeklődőket. „Színes felhozatalra számíthatnak a nagyváradiak és a hozzánk ellátogatók, hiszen mintegy 70 standdal készülnek a termelők és a kézművesek” – mondta Csomortányi István, aki hozzátette: szombaton gyermekprogramokkal – kézműves-foglalkozásokkal és gyermekkoncerttel – is készülnek, így a főtéren családi napra is számítani lehet.
Vasárnap, augusztus 20-án szintén a Szent László tér ad helyet a vásárnak és a 14 óráig tartó gyermekfoglalkozásoknak, a színházban pedig 17 órától a délvidéki Udvari Kamaraszínház produkciója lesz látható, amikor is az Anjou – A liliom útvesztői című produkciót mutatják be. Az előadáson való részvétel előzetesen beszerzett, ingyenes meghívók beszerzését követően lehetséges, amelyeket augusztus 14-től, munkanapokon, 10 és 14 óra között lehet igényelni az Erdélyi Magyar Szövetség nagyváradi irodájában, a Kálvin János utca 1. szám alatt. A színházi produkciót követően fél nyolctól kerül sor a hagyományossá vált kenyérszentelésre, melynek helyszíne a Bémer tér lesz, a teátrum előtt. Ezt követően, valamint a Nagyváradi Állami Filharmónia – szintén főtéri – koncertjének lejártával, 21:15-től a Szent László téren levetítik az István, a király 1983-as, eredeti és mára legendássá vált felvételét, a vetítés időtartama alatt pedig ülőhelyeket is biztosítanak az érdeklődőknek.
Augusztus 21-én újra Nagyváradra érkezik a Debreceni Virágkarneválon is felvonuló kocsik közül négy – köztük a Szent Koronát megformáló is –, melyek 10 és 18 óra között lesznek megtekinthetők a Szent László téren. Ugyanitt 14 órától kulturális programsorozat veszi kezdetét – néptáncosokkal, népi együttesekkel és menettáncosokkal.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA