A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Aláírásgyűjtés indult Gyergyószentmiklóson
MÁÉRT - 2023. szeptember 22., péntek 20:34

Nemzeti jelképeink védelme mindannyiunk feladata és kötelessége címmel adott ki egy közleményt az Erdélyi Magyar Szövetség gyergyószentmiklósi szervezete egy román bírósági ítélet kapcsán. Alább olvasható.
*
Mint ismeretes, a marosvásárhelyi bíróság jogerős ítélete szerint el kellett távolítani a gyergyószentmiklósi Polgármesteri Hivatal és a Művelődési Ház előtt felvont városi-, valamint székely zászlót. Ennek okán a Székely Figyelő Alapítvány azt javasolta, hogy a város lakói egy csoportos panasszal forduljanak a strasbourgi bírósághoz, melynek célja az, hogy a város és Székelyföld zászlaja kerüljenek vissza méltó helyükre, a város közterületein.
Az Erdélyi Magyar Szövetség gyergyószentmiklósi szervezete felvállalja a Székely Figyelő Alapítvány kezdeményezését, és közreműködik az aláírások összegyűjtésében. Ezért mindenki, aki szeretne csatlakozni az indítványhoz, az EMSZ gyergyószentmiklósi irodájában (Gyergyószentmiklós, Szárhegyi / N. Bălcescu u. 15-17. sz.) október 16-ig minden munkanapon, reggel kilenc és délután hat óra között aláírhatja az ahhoz szükséges dokumentumot.
Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a panaszhoz való csatlakozásnak a későbbiekben nem lesz sem anyagi, sem pedig jogi következménye az aláírók számára, ezeket a Székely Figyelő Alapítvány magára vállalja.
Sajnálattal látjuk, hogy az RMDSZ-es városvezetés többek között ezt az ügyet is elengedte, és nem tartotta fontosnak, hogy megtegye a megfelelő lépéseket, annak ellenére sem, hogy nem egy precedens van rá: megálljt lehet szabni a Tănase-féle magyarellenes ténykedéseknek. Véleményünk szerint nemzeti szimbólumaink és anyanyelvünk használata nemzeti önazonosságunk megőrzésének legfontosabb alappillérei. Nem hiába épp ezek ellen indították el hadjáratukat a román szélsőségesek. Arra bátorítunk minden gyergyószentmiklósi polgárt, hogy csatlakozzon az indítványhoz, és bátran tűzze ki saját épületére a székely zászlót, mert így tudunk közösségként leginkább ellenállni az elmúlt évek magyarellenes törekvéseinek.

 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA