A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Erdélyből a felvidéki választások elé
MÁÉRT - 2023. szeptember 27., szerda 19:35

Az Erdélyi Magyar Szövetség Országos Elnöksége közleményt adott ki ma a Szlovákiában szombaton megrendezendő törvényhozási választások kapcsán. A Sorsdöntő választás előtt a felvidéki magyarság című kommüniké így hangzik: 
„A szeptember 30-án esedékes szlovákiai (előrehozott) parlamenti választás tétje óriási: szombaton kiderül, lesz-e újra képviselete a felvidéki magyarságnak a pozsonyi törvényhozásban.
Mi, erdélyiek – a felvidéki magyarokhoz hasonlóan – pontosan tudjuk, mit jelent egy trianoni utódállam őshonos nemzeti kisebbségeként a mindennapos jogérvényesítő küzdelem. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a Kárpát-medencei magyar megmaradás legfőbb záloga az erős és hatékony politikai képviselet megteremtése, hiszen rajtunk kívül senki másnak nem áll érdekében az erdélyi vagy épp felvidéki magyarság jogainak biztosítása, ezáltal pedig megmaradásunk alapfeltételeinek garantálása, intézményeink, nyelvünk és szabad szimbólumhasználatunk védelme.
Noha mindent meg kell tenni a voksolás magyar szempontból sikeres kimeneteléért, mégis némi bizakodásra adhat okot, hogy a 2022-es helyhatósági választásokon a szlovákiai magyar politika megtartotta eddigi pozícióinak döntő részét, valamint újakat is tudott szerezni, sőt, országos szinten a Magyar Közösség Pártja, a Híd és az Összefogás pártfúziójából létrejött Szövetség jelöltjei kapták a legtöbb voksot az összes szlovákiai párt közül, Nagyszombat és Nyitra megyékben pedig képviselőik a legnagyobb frakciót tudták megalakítani. Ugyanakkor nem szabad elfeledni: a parlamenti választás – a helyhatóságitól függetlenül – újabb kihívás elé állítja a felvidéki magyarokat, így bízunk benne, hogy a Felvidék magyarsága ismét saját kezébe veszi sorsa irányítását, jelentős számban vonul az urnák elé szombaton, ismételten bizalmat szavaz a Szövetség képviselőinek, ezáltal pedig újra bizonyosságát adja annak, hogy nemcsak értékteremtő és értékmentő nemzeti közössége Szlovákiának, de megkerülhetetlen politikai tényező is, amellyel számolnia kell a pozsonyi döntéshozóknak.
A három párt összefogásából létrejött felvidéki Szövetség útja az Erdélyi Magyar Szövetségéhez hasonló, hiszen egyformán valljuk: a nemzeti érdek képviseletének érdekében a lehető legszélesebb körű összefogásra van szükség, a közös fellépés pedig eredményre vezet. Épp ezért arra bátorítjuk felvidéki magyar testvéreinket, hogy választói jogukkal élve vegyenek részt a közelgő voksoláson, és támogassák a Szövetség képviselőjelöltjeit, akiknek sok sikert és eredményes munkát kívánunk!”
Az EMSZ közleménye ezzel zárul: „Egy vérből valók vagyunk!”

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA