A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Pázmaneum Polgári Társulás
Tizennyolc éves lett a Pázmaneum
Külhoni civil szervezetek - 2023. október 9., hétfő 20:08

Október 2-án ünnepelte a Pázmaneum Társulás megalakulásának 18. évfordulóját. A dunaszerdahelyi székhelyű polgári társulás 2005-ben alakult, amelyet felvidéki magyar papok és világiak hoztak létre. Alapító elnöke ThDr. Karaffa János lelkiatya volt 2021-ben bekövetkezett haláláig.  A Pázmaneum célja az alapvető emberi értékek és a nemzeti identitás megerősítése a keresztény erkölcs szellemében.
Számos egyházi és társadalmi rendezvényt szerveztek a 18 év alatt a Felvidéken és az anyaországban is a Pázmaneum tagjai, melyeken a keresztény konzervatív értékek megtartása és továbbadása kapott hangsúlyos szerepet. A Társulás Pázmány Péter bíboros és Isten szolgája Esterházy János szellemi örökségének ápolását a továbbiakban is őrzi, és ennek szellemében dolgozik továbbra is.

2007-ben először Egyházgellében, Zselízen, Komáromban és Szőgyénben Regnum Marianum Akadémia néven keresztény felnőttképzést indított a Társulás. 2008 márciusában a Rákóczi Szövetség Esterházy-emlékéremmel ismerte el munkáját. Felemelték szavukat a 2008-as egyházmegyei Trianon ellen. 2011-ben Esterházy domborművet avattak Dunaszerdahelyen a Fő utcán, amely Lipcsey György Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. 2012-ben a Magyar Művészetért Díjrendszerbe tartozó Ex-Libris Díjban részesültek. 2015-ben Dunaszerdahely Város polgármesterének, Hájos Zoltánnak a polgármesteri díját vehették át a város kulturális fejlődése terén elért kimagasló és aktív munkájuk elismeréseként. 2022-ben Kallós Zoltán Külhoni Magyarság Díjjal ismerték el a Társulás munkáját.

Dunaszerdahelyen évről évre megrendezik a Magyar Kultúra Napját, a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapját, a Trianon gyásznapot, Esterházy János-emléknapot, illetve minden évben felhívják a szülők figyelmét a magyar iskolai beiratkozások kapcsán az anyanyelvi oktatás fontosságára. Karitatív tevékenységet is folytatnak, gyűjtöttek a kárpátaljai magyaroknak, izomsorvadásban szenvedő kisfiúnak és Böjte Csaba árváinak is. A társulás képviselői aktívan bekapcsolódtak a különböző társadalmi és egyházi rendezvények megszervezésébe a városban és más magyarlakta településeken is.

Imafüzetek, könyvek, újságok, tanulmányok és az évi rendszerességgel kiadott a Regnum Marianum Kalendárium is a Pázmaneum kiadói munkájához tartozik.

Az ifjúság terén a ministránsoknak szerveznek számos programot több társzervező segítségével, elsősorban a Jópásztor Alapítvánnyal. Többször részt vettek a római nemzetközi ministráns zarándoklaton is a felvidéki magyar ministránsokkal, illetve minden évben focinapra és olimpiára is sor kerül a felvidéki fiatalok részére a társulás társszervezésében.

Az imakilencedek alkalmával mindig más és más szándékért imádkoznak különböző egyházközségekben. A Komáromi Imanapok szervezését is átvették – ez magyar főpásztorért és magyar papi és szerzetesi hivatásokért mutatnak be szentmisét a bazilikában Jó Pásztor vasárnapján. A Társulás tagja lehet mindenki, aki egyetért az Alapszabállyal, részt akar venni megvalósításában és nem támogat (és a múltban sem támogatott) rasszista, kommunista, fasiszta vagy más erőszakos ideológiát.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA