A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Híd - Szebeni Magyarok Egyesülete
Nagykorúvá vált a nagyszebeni Ars Hungarica magyar kulturális fesztivál
Külhoni civil szervezetek - 2023. november 14., kedd 09:26

Számos érdeklődővel vette kezdetét a 18. Ars Hungarica magyar kulturális fesztivál Nagyszebenben, a nyitógálára pénteken, november 10-én került sor a Thalia Filharmónia dísztermében. 

A tíz napos fesztivál nyitóeseményén Serfőző Levente, az Ars HUNGARICA főszervezője, a HÍD Egyesület elnöke, EMKE alelnök köszöntötte a résztvevőket. Beszédében kihangsúlyozta, hogy amikor megszületett az Ars Hungarica rendezvény ötlete, akikkel közösen az első események üzenetét és értelmét, kiterjedését és nagyságát elképzelték nem is mertek arra gondolni, hogy itt, Nagyszebenben egy ilyen hosszú életű magyar kulturális fesztivál megállja a helyét és nemzetközileg elismert rendezvénnyé növi ki magát. Megköszönte a támogatóknak és partnereknek, önkénteseknek és szervezőtársaknak, a fellépő művészeknek és előadóknak, és nem utolsó sorban a közönségnek a támogatást.

Dr. Simon István Előd  konzul a kolozsvári főkonzulátus részéről beszédében a magyarság összetartozásának erejét hangsúlyozta: „Összeköt bennünket a nyelv, a közös múlt és történelem, a tradíciók, és magyarság pozitív értékei és szokásai, és nem utolsó sorban a közös haza gondolata és eszménye”. Kiemelte, hogy ennyi viszontagságos évszázad után, hálásak lehetünk a Jóistennek, hogy most itt lehetünk, és egy ilyen színvonalas rendezvénysorozaton vehetünk részt. 

Ezt követően a Szeben Megyei Tanács részéről Thomas Róth, majd a Városi Tanács részéről Bianke Grecu önkormányzati képviselő, a kulturalis szakbizottsag elnöke köszöntötte a résztvevőket. Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár köszöntőjét a Magyar Kormány Kulturális és Innovációs Minisztérium részéről videóüzenetben hallotta és láthatta a közönség.

A fesztivál igazán különleges nyitókoncertjén a magyarországi Attacca World Music együttes és a világhírű meghívottjuk, Balogh Kálmán cimbalmos BIHAR című előadásukat mutatták be. A formáció Bartók Béla bőséges mennyiségű gyűjteményét használta forrásanyagként, főként a zeneszerző Bihar megyében gyűjtött hangszeres és vokális dallamai. A feldolgozások autentikus népzenei elemeket ötvöznek saját világzenei hangzásokkal. 

Szombaton 11 órától Nagyszeben és környékének bemutatására került sor idegenvezetés formájában Balázs Enikő idegenvezetővel. Délután a Tükörteremben Szegedi Alice Torella – Babák című, igazán különleges kiállításának megnyitójára került sor. Ezt követte Maksay Ágnes, T. Szabó Levente, László Loránd  "Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én..." Petőfi Erdélyben című filmjének vetítése majd közös beszélgetés az alkotókkal. Az estét a magyarországi Szeder Trió és a Góbé Zenekar koncertje zárta.

Vasárnap Pădure? Mónika - CSEND(ES) – ÉLET – SZERENÁD (Csendes köszönet) című kiállítását nyitották meg a Református Templom Galériában, délután pedig Nagy Botond: "Lélektükör" című fotókiállítását a Tanács Toronyban. A napot a Nagyszebeni Citeracsoport koncertje és  a Benedekffy Katalinnal való találkozás zárta, aki az Egy csipetnyi Erdély című könyvét mutatta be. 

A fesztivál számos programot ígér még a hét során. Hétfőn már megnyitották a XXIII. Nemzetközti Magyar Fotószalon – a Magyar Fotóművészek Világszövetsége 2023-as díjazott képeiből álló kiállítást a Polgármesteri Hivatal kiállítótermében, és bábszínházi előadásra is sor került a családosok számára, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ produkcióját a Csihán Királyúrfit mutatták be a Tükörteremben. 

Kedden Béres Levente zongoraelőadására kerül sor 19 órától a Református Gyülekezeti teremben, szerdán pedig filmvetítésre: 20 órától A maga természete szerint és szabadon – Szilvássy Carola életét bemutató alkotást láthatja a közönség a „Ion Besoiu” Kulturális Központban.
Csütörtökön a Tekergők kisegyüttes gyermekkoncertjét hallhatják a Tükörteremben 17 órától, pénteken pedig a Gyulai Várszínház De mi lett a nővel című színházi előadásán kapcsolódhatnak ki az érdeklődők 19 órától a Gong Színházban.
A jövő hétvége is számos programot ígér, szombaton, 18-án könyvbemutató és koncert, vasárnap pedig komolyzenei koncert és néptáncelőadás zárja a fesztivált. 

A Nagyszeben és környékén 2006 óta megrendezett esemény sokszínűségével van jelen Erdély és a Kárpát-medence kulturális életében. Műsoraival a város több évszázados magyar jelenlétét hangsúlyozza, és bemutatja a szórvány közösség értékeit. 

A részletes programot a szeben.ro oldalon találják!

6 csatolt kép
MegnyitoBabakFotoszalonBabszinhazBenedekffy KatalinKiállitas Brukenthal
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA