A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Híd - Szebeni Magyarok Egyesülete
Színes kulturális porgramok várják az érdeklődőket nagyszebeni Ars Hungarica magyar kulturális fesztivál második hétvégéjén is
Külhoni civil szervezetek - 2023. november 17., péntek 11:28

Számos érdeklődőt vonzott a 18. Ars Hungarica magyar kulturális fesztivál első hét napja Nagyszebenben. A második hétvége, azaz a fesztivál utolsó három napja is szórakoztató és minőségi kulturális programokat ígér. 

Pénteken a Gyulai Várszínház De mi lett a nővel című színházi előadással várják a szervezők a kultúrakedvelő közönségnet. A történetben három férfi párbeszéde követhető nyomon egy ott nem lévő, eltűnt nőről. A különös dramaturgiájú történetben szerelmek és csalódások, kivégzések és foghúzások, öngyilkosságok és ellenvonatok kavarognak Irina Bikulina ártatlan, mégis felkavaróan buja, szenvedélyes alakja körül. Mi a közös a három, idős utazó színészben? A történet végére kiderül. Előadják: Győrffy András, Kárp György, Szélyes Ferenc. Rendező: Béres László. Díszletek: Szélyes Andrea. 

Szombaton 18:00 órától kerül sor az Orth István illusztrációit tartalmazó Madách Imre Az ember tragédiája című, magyar és német nyelvű díszkötetek bemutatójára, amelyek a nagyszebeni Honterus nyomdában készültek el az idén. Jelen lesznek Orth István grafikusművész, a két kiadó képviselője: ifj. Józsa Benjámin, a Romániai Német Demokrata Fórum és a Honterus Kiadó ügyvezető igazgatója, H. Szabó Gyula a Kriterion Kiadó igazgatója, illetve Bene Zoltán, a magyarországi Madách Irodalmi Társaság elnöke. Az est házigazdája Serfőző Levente, a HÍD Egyesület elnöke. Az eseményre a belvárosi Tükörteremben kerül sor.

A bemutatót követően Tasi Nóra & és Sárosi Péter Duó lép színpadra szintén a Tükörteremben. Tasi Nóra sepsiszentgyörgyi születésű dalszerző és énekesnő. Jelenleg a Transylmania zenekar énekesnője és az Azara csapattal kollaborál. Sárosi Péter marosvásárhelyi, virtuóz zongorista, aki számos zenekarban megfordult Marosvásárhelyen, Bukarestben, országunk minden kiemelkedő jazz fesztiválján fellépett. A zongora-ének duó repertoárjában saját szerzemények, feldolgozások és jazz standard-ek szerepelnek. A két program között, a szünetben magyar borokat és pálinkákat kóstolhatnak a résztvevők. 

A fesztivál utolsó napján, a vasárnap egy komolyzenei koncerttel kezdődik: november 19-én Kodály Zoltán és Ligeti György műveket hallhat a közönség Samson Melinda, szoprán és Jürg Leuter orgonaművész A legszebb virág – In memoriam Ligeti 100 című előadásban, 11:00 órától a  Református Templom Galériában. Idén Ligeti György születésének 100-ik évfordulóját ünnepeljük, a koncertet Ligeti egyik dalának címe ihlette, aki Arany János versét zenésítette meg. 

A 18. Ars Hungarica eseménysorozatát a Bekecs Táncszínház A helység kalapácsa című előadása zárja 19:00 órától a Gong Színházban. A Petőfi Sándor azonos című műve alapján készült néptánckomédiában a karakterek egyszerű hétköznapi emberek, még egyszerűbb problémákkal és célokkal. A szerelem lesz okozója minden tettnek, kocsmai verekedésnek és végül a főszereplőink szabadságvesztésének is. Az előadásunk több generációt is megszólít és felhőtlen szórakozást ígér. 

A Nagyszeben és környékén 2006 óta megrendezett esemény sokszínűségével van jelen Erdély és a Kárpát-medence kulturális életében. Műsoraival a város több évszázados magyar jelenlétét hangsúlyozza, és bemutatja a szórvány közösség értékeit. 

A részletes programot a szeben.ro oldalon találják!

4 csatolt kép
Tasi NoraGyulaiOrth IstvanSamson Melinda
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA