A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Híd - Szebeni Magyarok Egyesülete
Erdély szépségeit fedeztük fel újra Benedekffy Katalinnal
Külhoni civil szervezetek - 2023. november 17., péntek 17:23

Hét helyszínen találkozhatott a Dél-erdélyi magyar közösség Benedekffy Katalin művésznővel november 10. és 16. között. Az események alkalmával a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett-, Príma díjas-, MMA ösztöndíjas művésznő az Egy csipetnyi Erdély című könyvét mutatta be, előadással, énekekkel, vetítéssel egybekötve. 

A Székelyföldről származó énekművész gyerekeknek és családoknak egyaránt ajánlott olvasmánya által az igazi Erdély és Székelyföld ismerhető meg, hagyományain, balladáin, versein, mondókáin, kultúráján, semmihez sem hasonlítható jellegzetes ízvilágán, és nem utolsósorban az ott élő emberek lelkületén keresztül. 

A turné során a Brassó megyei Négyfaluban, Szeben megyében Vizaknára és Nagyszebenbe, ezt követően Gyulafehérvárra, Dévára, Vajdahunyadra és Aradra látogatott el. 

A magyar szórvány napja alkalmából megrendezett események számos érdeklődővel zajlottak, a művésznő a könyve mellett az életútjába, annak részleteibe is beavatta a jelenlévőket.

A találkozások során Benedekffy Katalin a közösségi média oldalain minden alkalommal köszönetét és háláját fejezte ki, hogy milyen sokan megtisztelték a jelenlétükkel, továbbá külön megköszönte a szervezést a helyi szervezeteknek, a beszélgetőtársaknak, és nem utolsó sorban Serfőző Leventének az EMKE alelnökének, aki nélkül nem jöhetett volna létre az élményekben és találkozásokban gazdag Dél-Erdélyi turné!

A turné szervezői, támogatói, partnerei: Erdélyi Magyar Kulturális Egyesület, Nemzeti Kulturális Alap, Székelyföldi Legendárium, Barcasági Csángó Alapítvány, Petőfi Sándor Program – Nemzetpolitikai Államtitkárság, Vizaknai Református Egzházközség, HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete Nagyszeben, Gróf Majláth Gusztáv Károly római katolikus teológiai Líceum Gyulafehérvár, Fehér Megyei RMDSZ, Dévai Páduai Szent Antal római katolikus plébánia és Közösségi Ház, Vajdahunyadi RMDSZ és Magyar Ház, Aradi Jelen Ház.

5 csatolt kép
Benedekffy Katalin1Benedekffy Katalin4Benedekffy Katalin5Benedekffy Katalin2Benedekffy Katalin3
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA