A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Tőkés László és Nagy János megbeszélése
MÁÉRT - 2024. január 22., hétfő 12:42

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Nagy János, a magyar Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár 2024. január 22-én délelőtt a nagyváradi elnöki irodában folytattak megbeszélést. Megérkezésükkor a vendégeket üdvözölték az Erdélyi Magyar Szövetség helyi vezetői is. Az eszmecserén részt vett Szilágyi Zsolt, az EMSZ külügyi és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője, Török Sándor, az EMNT bihari elnöke, valamint Brendus Réka, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője.
A budapesti küldöttség a magyar kultúra napja alkalmából érkezett a Körös-parti városba. Bevezetésképpen Tőkés László beszámolt a vendégeknek az előző esti lélekemelő eseményről, a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében zsúfolt házzal megtartott ünnepi koncertről, amikor is Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és ifj. Szerényi Béla mutatták be a Rózsa nyílik, szegfű hajlik című előadásukat. Ezt követően a vendéglátók tájékoztatták az államtitkárt és kísérőit az erdélyi magyar autonómiatervezetek nemrég történt újabb parlamenti visszautasításáról, az ehhez kapcsolódó többségi román nacionalista hisztériáról.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács aktuális helyzetéről és közösségépítő-szervező tevékenységéről, valamint az idei választások kihívásairól volt szó a továbbiakban. Ez utóbbi kapcsán a püspök hangsúlyozta, hogy a két magyar számottevő politikai erő, az RMDSZ és az EMSZ közötti együttműködéséről a tárgyalások megindultak, és reméli, hogy ezek eredményesek lesznek.
Tőkés László és Nagy János egyetértettek abban, hogy a 35. évfordulón méltóképpen meg kell majd emlékezni a temesvári népfölkelésről és a romániai magyarságnak az 1989-es rendszerváltozásban betöltött jelentős szerepéről.

 


 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA