A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Szabadság Napja 2024
MÁÉRT - 2024. március 8., péntek 15:49

Idén is tart megemlékező nagygyűlést és felvonulást március 10-én, a székely szabadság napján Marosvásárhelyen a Székely Nemzeti Tanács. Izsák Balázs, a SZNT elnöke a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a rendezvényt bejelentették és rendelkeznek a szükséges engedélyekkel.
Az SZNT március 10-én évente megtartja Marosvásárhelyen a székely szabadság napját, amelyen kiáltvány elfogadásával a román törvényhozás és a nemzetközi közösségek felé közvetíti a székelyföldi autonómiaigényt.
A szervezet korábban felhívással fordult a székelyföldi magyar polgármesterekhez, kérve, hogy március 10-én tűzzék ki a helyhatóságok és közintézmények épületeinek homlokzatára a székely zászlót. „Románia alkotmányának 6. cikkelye elismeri és szavatolja a kisebbségekhez tartozó személyek jogát etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzésére, fejlesztésére és kifejezésére. A székely zászló kitűzése alkotmányos jog, amellyel legalább a székely szabadság napján élni kell” – írták a SZNT vezetői. Hozzátették: az idei romániai választási évben a székely zászló kitűzése a magyar választók felé is ösztönző lehet.
Március 10-én a Székely Nemzeti Tanács felhívására gyűlnek össze és tartanak felvonulást Marosvásárhelyen. A résztvevők helyi idő szerint 16 órakor találkoznak a Székely Vértanúk emlékoszlopánál a Postaréten, majd a Városháza elé vonulnak, ahol folytatódik a rendezvény. Ugyanakkor a Székelyföld számos településén is megemlékezéseket, szabadtéri gyűléseket, felvonulásokat szerveznek.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA