A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Deák Barna és Deák M. Ria kiállítása Brassóban
MÁÉRT - 2024. április 19., péntek 20:57

A Deák Barna és Deák M. Ria művészházaspár közös kiállítása április 25-én, csütörtökön nyílik meg a Cenk alatti városban, a brassói Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület szervezésében. Helyszín a Reménység Háza (moldovei u. 2. sz.), a brassói III-as számú református egyházközség központja, időpont: 18 óra.
A kiállításra kerülő anyagot Deák Ferenc Loránd kulturális antropológus, művészettörténész, a Barabás Miklós Céha tagja mutatja be és méltatja, szavalattal Fábián Enikő színművész, a nagyvárad Szigligeti Színház tagja működik közre. Házigazda az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület elnöke, Házy Bakó Eszter és Vetró B. Sebestyén András képzőművész.
Deák Barna 1943-ban született Kovásznán. A marosvásárhelyi Művészeti Líceum elvégzése után építésztechnikumban tanult Marosvásárhelyen. 1968–75 között a sepsiszentgyörgyi tervezőintézetben dolgozott, 1975–90 között a sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színház díszletfestője, technikusa, díszlettervezője, 1990-től az intézmény igazgatóhelyettese volt. 1993-tól a romániai Képzőművészek Szövetsége Kovászna megyei fiókjának vezetője.
Deák Barna nem törekszik a figuratív kifejezésmódra, alkotásai inkább a szimbolikus-expresszív kategóriába illeszkednek bele. Nem törekszik a látható világ leképzésére, így a tájképei síkokra és erővonalakra szabdalódnak, az állatok szervekre és hangulati kifejezésekre. Egy agyar, egy szárny, egy sascsőr vagy berbécsszarv az emóciók zuhatagát önti a nézőre. Állatmotívumai nem békét és harmóniát sugároznak, hanem a kegyetlenséget, a vérengzést, a nyers, zsigeri erőt közvetítik.
Deák M. Ria 1944-ben született Székelyudvarhelyen. A marosvásárhelyi Képzőművészeti Líceum elvégzése után belsőépítészetet tanult Bukarestben. 1969-től a sepsiszentgyörgyi színház díszletfestőjeként, majd 1990-től szcenikusaként dolgozott.
Nem a tárgyalkotás a fontos Deák M. Ria számára, hanem egy átlényegített műalkotás létrehozása, az anyag strukturális jellemzőinek a megismerése és feltárása. Könnyed, de ugyanakkor összetett szín, forma és kontúrhálókból teremt, amelyek egyedi módon határozzák meg a textíliák színdinamikáját és logikáját. Mindezek mellett játékos formavilága, az anyagkombinációk izgalmas struktúrája teszi egyedivé ezeket az alkotásokat.
Szeretettel várják az erdélyi magyar kortárs képzőművészet kedvelőit a Barcaság fővárosában, Brassóban megnyíló tárlatra.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA