A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Vass Tamás újbóli „hazatérése"
MÁÉRT - 2024. április 21., vasárnap 14:48

Az 1942-ben Marosvásárhelyen született, és 1988-ban ugyanitt, élete 46. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt kiváló grafikus, Vass Tamás ismét szülővárosa figyelmének előterébe kerül.
Kivételes egyéniségét, értékes életművét legutóbb a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK) április 5-én zárult átfogó kiállítás idézte fel. A Salat Csaba műgyűjtő kezdeményezte tárlat folytatásaként a marosvásárhelyi Bernády Házban április 25-én, csütörtökön 18 órakor nyíló retrospektív kiállításon kerül közönség elé a Vass Tamás művészetét rendkívül gazdagon felmutató képanyag. Húsz évvel ezelőtt a vásárhelyi művészetkedvelők ugyanott csodálhattak meg egy reprezentatív válogatást a művész fekete-fehér műveiből. Ezúttal a műgyűjtő és kurátortársa, Portik Blénessy Ágota egy annál jóval gazdagabb és mélyebb merítésű grafikai kínálattal lepi meg a műbarátokat. Számos magánszemély és több közgyűjtemény kölcsönzött saját Vass-kollekciójából ritkán látott munkákat erre az alkalomra.
A Bernády Ház ezúttal nemcsak földszinti galériáját kínálta fel az életmű bemutatására, az emeleti termekkel is kiegészül a tárlattér. Így a grafikákat elindító dúcokból is láthatnak majd néhányat az érdeklődők. Az EMŰK által megjelentetett katalógusból is elérhető lesz valamennyi a megnyitón. A tárlatot a két kurátor, Salat Csaba és Portik Blénessy Ágota ajánlja majd a jelenlevők figyelmébe.
A Vass-tárlat május 15-éig lesz megtekinthető az idén harmincéves Bernády György Közművelődési Központban (Marosvásárhely, Baross, ma Horea utca 6. sz.).

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA