A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Képekbe zárt haza
MÁÉRT - 2024. április 22., hétfő 17:49

Az április 24-én 17 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban nyíló kiállítás középpontjában Weinstock Ernő 1940–44 között, az úgynevezett kis magyar világ időszakában, Észak-Erdély visszacsatolásakor és utána készített fényképei állnak, amelyekből városi képeslapokat készített és értékesített. Weinstock Ernő (1893–1985) a két világháború közötti Magyarország egyik legjelentősebb képeslapkiadója volt.
Hosszú és változatos élete Nagyváradon kezdődött, de Budapesten teljesedett ki. Fiatalon kitanulta a fényképelőhívás mesterségét, ezért is lehetett az első világháborúban az akkor kibontakozó légierő fényképésze. Utána Budapesten fényképészeti eszközök és anyagok kereskedésével foglalkozott, majd felépítette a Weinstock képeslapkiadó vállalatot. A jószemű és ügyes fényképész hamar a képeslapkiadás egyik legjobbja lett. A több mint 10 ezer üvegnegatív több száz Kárpát-medencei település épített örökségének vizuális emléke. Egyedülálló hagyatékát a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja segítségével a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Közalapítványa vásárolta meg, és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum őrzi.
A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum tárlatán Weinstock Ernő eredeti fényképei, illetve postatiszta képeslapjai mellett a fotográfus tárgyi eszközei és korabeli erdélyi emléktárgyak jelennek majd meg.
A vendégeket köszönti: Vargha Mihály igazgató (Székely Nemzeti Múzeum), dr. Cseri Miklós főigazgató (Szabadtéri Néprajzi Múzeum). A megnyitón felszólal: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A kiállítást megnyitja: Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár (Kulturális és Innovációs Minisztérium, Budapest). Moderátor: P. Magyarosi Imola színművész. Fuvolán közreműködik: Császár Katalin, a Plugor Sándor Művészeti Szakközépiskola tanára és tanítványa, Ivanitzki Krisztina.  A kiállítás kutárorai: dr. Sári Zsolt és Szegedy-Kloska Tamás. A tárlat augusztus 30-ig lesz megtekinthető.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA