A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székelyudvarhelyen is bemutatkozik az atyhai művésztársaság
MÁÉRT - 2024. június 3., hétfő 11:34

Kortárs képzőművészeti kiállítás nyílik a székelyudvarhelyi képtárban június 6-án, csütörtökön délután 6 órától, melyen a Művészek Atyhai Társasága nevet viselő, kortárs művészekből álló társaság alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők – olvasható a Haáz Rezső Múzeum közleményében.
A Művészek Atyhai Társasága az erdélyi kortárs képzőművészet és vizuális kultúra jeles alakjait tömöríti. A társaság tagjait baráti szálak fűzik egymáshoz, valamint az atyhai Kakasülő Galériában megvalósult előző nyolc kiállításuk élménye. A hét képzőművészből álló csoportosulás jelenlegi tagjai: Berze Imre, Bocskay Vincze, Kuti Botond, Kuti Dénes, Sánta Csaba, Vargha Mihály, Vinczeffy László.
A Szovátán megvalósult májusi tárlatuk után Székelyudvarhelyen, a Haáz Rezső Múzeum Képtárában mutatják be csoportos kiállításukat MAT24 címmel. A társaság csoportos kiállításon Vinczeffy László festő- és szobrászművész atyhai portáján mutatkozott be először, éppen egy évtizede. Nyolc tematikus tárlat után idéntől már nem a Korond községbeli Atyhában, hanem Kusztos Endréről elnevezett szovátai emlékházban és galériában állítanak ki évi rendszerességgel. Csoportos kiállításukat más helyszíneken, így ezúttal Székelyudvarhelyen is bemutatják. A tárlat házigazdája Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója lesz. 
A társaság minden egyes tagja maga javasolt saját ízlésének, kritikájának megfelelő alkotást a jelen kiállításra, amely képtár Kossuth Lajos utca 42. szám alatti épületében lesz látogatható a megnyitót követően július 10-ig, hétköznapokon 9 és 16 óra között.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA