A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Megemlékezések Trianonról Hajdúszoboszlón és Várpalotán
MÁÉRT - 2024. június 5., szerda 14:05

A hajdúsági város önkormányzatának meghívására Tőkés László, az Erdélyi Nemzeti Tanács elnöke volt a június 4-i megemlékezés díszvendége és egyik szónoka Hajdúszoboszlón. „Méltó módon emlékeztünk meg Trianon 104. évfordulójáról” – olvasható Czeglédi Gyula, a fürdőváros polgármesterének közösségi oldalán. Mint írta, a Kálvin téri Trianon-emlékműnél – amit a békediktátum aláírásának századik évfordulóján állítottak – lezajlott ünnepi műsorban közreműködött a Kökörcsin Népzenei Együttes, a Főnix Versmondó Kör, a Hajdúszoboszlói Néptáncegyüttes, Galánfi András, Kossuth-díjas előadóművész és a város díszpolgára, valamint a történelmi egyházak képviselői. Az esemény egyik felemelő és megható pillanata volt, amikor a Gönczy Pál Református Iskola felsereglett tanulói közösen énekelték a Kézfogás című dalt. A Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola diákjai is évről évre saját műsorral emlékeznek. Az elöljáró hozzátette: a jövő magyarsága szempontjából reménnyel tölti el, hogy a Trianon utáni ötödik nemzedék nagy számban volt jelen a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmával szervezett kedd délelőtti ünnepségen.
Délután már a Veszprém megyei Várpalota vendége volt az EMNT elnöke. A Trianon Múzeumban megtartott ünnepségre Szabó Pál Csaba igazgató hívta meg Tőkés Lászlót, emlékbeszédre kérve fel a püspököt. A nemzeti zarándokhelynek is nevezett múzeum bemutatása után 16.32 órakor a békediktátum aláírásának pillanatát harangzúgás idézte meg, amit megemlékező zenés-irodalmi műsor követett Előbb az igazság, aztán a béke címmel, amelyben közreműködtek Ács János, Soós Andrea, Antoni Norbert, Giuseppe Gerardi előadóművészek. Később kiosztották a Trianon Múzeum Nagykövete státust igazoló megbízóleveleket azoknak a jeles személyiségeknek, akik ezt megtiszteltetésként elfogadták: Ács János világhírű karmesternek, Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok mesteredzőnek, Levente Péter előadóművésznek, Nyerges Attila rockzenésznek, Orbán János Dénes Kossuth-díjas költőnek, Papp Lajos neves szívsebésznek, Schmittné Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornásznak, Szalóczy Pál rádióbemondó előadóművésznek, Tőkés László református püspöknek, Varga Csaba nagyváradi hegymászó sportembernek. Közülük többen személyesen vették át azt.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA