A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Magyar-Kanadai Kultúrközpont
EGY ÚJABB HÁZ VÁSÁRLÁS GONDJAI
Magyar Diaszpóra Tanács - 2013. augusztus 24., szombat 07:14

EGY ÚJABB HÁZ VÁSÁRLÁS GONDJAI
….AVAGY A TORONTÓ-i MAGYAR KULTÚRKÖZPONT
                        JELENLEGI HELYZETE…
 
 
Egy békés szombat reggel a “felettes hatóságom”  a továbbiakban a feleségem  megjegyezte:    Tudod-e, hogy a tetőburkolatot ki kell cserélnünk a konyhai mosogató már régi, ugyanúgy a fürdőszobát is fel kellene újitani….tudtam, hogy a felsorolásnak még nincs vége….
majd folytatta:   a csillárok már nem modernek, az asztali lámpákat pedig már nem szeretem…. nagyon drukkoltam, hogy a bútorok ne kerüljenek szóba…..szerencsém volt, mert most erre nem került sor.
 
A “felettes hatóságom”….az előbbiekben emlitettem…ez a kedves feleségem szünetet tartott.Tudtam, hogy az időzített bomba élesre van állitva. Majd így szólt: Mit szólsz ahozz, hogy inkább egy másik házat veszünk, minthogy ezeket megjavíttassuk. Eladjuk a mostani házunkat és veszünk egy kisebbet, ahol még marad pénzünk is és az új házat szépen modern formában betudjuk rendezni. Agyam kalkulálni kezdett …(millió kalkuláció másodpercenként)….nagy sebességgel.
 A kalkuláció után rémlátásom támadt.
 
Eszembe jutott amin ilyenkor át kell majd menni. Megkezdődik a házak nézése, a hely tetszik vagy nem, a közlekedés megfelel-e, közel legyen az országútakhoz, nagy legyen a  kocsi feljáró, hogy több kocsi is elférjen, a  kölcsönt lerendezni….szerencsére kölcsönt nem kellett felvenni.
 
A “felettes szervem” több alkalommal ki sem szállt a kocsiból, mert a kifogása az volt,…Hogy te ilyen környékre akarsz beköltözni? De erre van pénzünk….próbáltam bizonyítani az igazam.... de eredménytelen maradtam. 2420 km-el többet mutatott a kocsi km-órája, amikor megtörtént a nagy esemény. A hosszú hónapok és keresés után megvettünk egy másik házat.
 
Az előbbiekben leirtak gondolom  ismerősek, mert ez így zajlik le, ha tetszik, ha nem.  Ha körültekintőek vagyunk és megtanuljuk a házi feladatot az eredmény az nem maradhat el.
 
Az új magyar kultúrközpont vásárlási körülménye nem csak 71-szer bonyolultabb talán 171-szeresen bonyolultabb a leírtaknál.
 
Miért? Erre következő a magyarázat:
 
A 2011 decemberében eladott Magyar Kultúrközpont épülete óta az önkéntes épület bizottság valamennyi tagja több mint 50 ingatlannal foglalkozott. Ami a vásárlás és az ingatlanok megtekintését és azoknak a lebonyolítását illeti következő a folyamat:
 
1. Önkénteseink ....az előbbiekben említett épület bizottságban müködő  2 ingatlanügynök.... rendszeresen megnézik a Toronto Real Estate Board legújabban megjelenő ingatlanjait valamint minden más egyéni vagy ügynökség által ajánlott ingatlanokat.
 
2. Azok az ingatlanok amik legközelebb állnak a közgyülés által összeállított, megszavazott és jóváhagyott követelményekhez, azokat megnézi a vezetőség, valamint az épület bizottság valamennyi tagja is ha van rá idejük.
 
3. Amennyiben a közös vélemény ara utal, hogy az ingatlan figyelemre méltó, akkor az illetékesek „beindítják“ az adminisztrációs gépezetet (mechanikai és épületszerkezeti vélemény kutatás a mérnököktől, javítási és alakítási kőltségvetés kidolgozása, piaci érték ár megállapítása, stb.) ami sok időt és türelmet igényel.
 
4. Most jön a „legrázósabb“ feladat....igen…. eltalálták… az adásvételi szerződés elkészítése, ügyvéddel való egyeztetése  és annak beadása.
Amit itt kiemelnék, az a vételár és az ehhez tartozó kiadások mint: épület ellenörző vizsgálatok, használati jog igazolása (zoning), terv rajzok elkészítése, átírási adó, ügyvédi költségek, stb., melyeket kölcsön felvétel nélkül, csak a jelenleg rendelkezésünkre álló, a bankban levő összegből kell tudni fedezni.
Az ügynek az lenne a szépsége ha még maradna pénzünk a bankban.
Megjegyzés:  mindig optimista voltam.
 
Az új ingatlan vételének a feltételei a következőek….amit a közgyülés megszavazott és jóváhagyott….:
 
 
a.  Vételár:                          1,500.000 – 3,500.000 dollár
b.  Tulajdonjog:                   önálló ingatlan 
c.  Tulajdon tipus:              könnyűipari, kereskedelmi, vagy közületi
d.  Környék:                        a lakók és a lakosság megoszlása
e.  Közlekedés:                    autópálya és tömegközlekedés közelsége
f.   Épület nagysága:           14 – 20 ezer négyzet ft.
g.  Épület magassága:        4.3 méter minimum kb. (14 ft)
h.  Helyszín:                       Torontó
i.   Parkolás:                       mérete függ  a közösségi központra / kultúr                 
                                        teremre előírt szabályok szerint
j.   Engedély:                      a város által megengedett területi müködési                 
                                           engedély 
k.   Értékelés:                      az ingatlan állapotának müszaki felülvizsgálata
 
A leirt feltételek alapján a mai napig még nem sikerült találni olyan ingatlant ami megfelelt volna 100%-ban a feltételeknek. Ebből az következik, hogy a feltételekből rugalmasan, de engednünk kell. A lista szerint az első 7 pontban az  a–tól  a  g-ig rugalmasak lehetünk. A h pont az alpszabályban adott, és az utolsó 3 pont i, j, k  az amit végre kell hajtanunk különben nem kapunk a várostól működési engedélyt.
 
Kérem a tisztelt tagságot, honfitársainkat, hogy segitsék az igazgatóság munkáját.
Amennyiben látnak olyan Torontói cimmel rendelkező ingatlant  amit véleményük szerint érdemes lenne kivizsgálni kérem tudassák velem.  Irják meg az ingatlan cimét, a telefon számot és ha felvan tüntetve az ügynök/ügynökség annak  nevét illetve a személy  nevét ha  egyén hirdeti.
 

 
Ó, igen.....befejezésül csak még egy gondolat: Az „aranycsapat” azért ért el kiváló eredményeket, mert a csapat együtt volt és közösen akartak komoly eredményeket elérni. Puskás, Kocsis, Hidegkúti voltak a gólok végrehajtói de a csapat játékosai segitették és tömték labdákkal a végrehajtókat. Nem az volt a cél, hogy kirúgja a gólokat, hanem az, hogy a csapat győzzön. Jelenleg vannak nálunk is végrehajtók de a csapat támogatása nagyon hiányzik. Ha a csapat összefog akkor megnyerjük ezt a mérkőzést.
 
 
Köszönöm az idejüket.
 
  Üdvözlettel,
            Török Antal,
   a közkapcsolatok igazgatója

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA