A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Magyar Unitárius Egyház
A II. Tordai-hasadéki Unitárius Találkozó zárónyilatkozata
Külhoni magyar egyházi szervezetek - 2014. augusztus 19., kedd 12:26

Augusztus 16-án, szombaton került sor a Tordai-hasadéki Unitárius Találkozó második kiírására. A Kolozs-Tordai Unitárius Egyházkör által szervezett rendezvényen közel ezer személy vett részt. Az egész napos program céljaként a közösségben megélt vallásosságot és az egyházköri öntudat erősítését tűzték ki a szervezők.
 
A rendezvényt Pálfi János Árpád rangidős egyházköri felügyelőgondnok és Dimény József esperes köszöntő szavai nyitották meg, majd a szabadtéri istentiszteleten Bálint Róbert Zoltán lelkész mondott egyházi beszédet, az énekvezéri teendőket pedig Kertész Rozália végezte. Az istentisztelet utáni kulturális műsorban Román Eszter, Sík Sándor, Te Deum című versét mondta el. Utána az Aranyosszék Néptánccsoport fellépése következett, majd Babits Mihály, Az elbocsátott vad című versét Schneider-Lönhárt Csenge adta elő. Végül Solymosi János egyházköri felügyelőgondnok az unitáriusok szelídségét és a jövőbe vetett reménységet jelképező négy fehér galambot engedett szabadon.
Ezt követőn 16 üsttel gulyásfőző-versenyt tartottak. A gyermekek számára különböző foglalkozásokat készítettek elő a szervezők. A legifjabbak örömmel vettek részt a kézműves foglalkozásokon, illetve türelmesen várták a sorukat az arcfestésre. A mozgásra vágyók a Tordai-hasadékot ismertető túrákon vehettek részt. Alkalom adódott az ismerkedésre, beszélgetésre, kapcsolatok erősítésére is.
Az előadósátorban Mezei Csaba unitárius lelkész a vallás és erőszak kapcsolatáról beszélt, amit Keszeg Vilmos egyetemi tanár, valamint Fodor Attila néprajzkutató, muzeológus és Fodor Brigitta néprajzkutató, magyar szakos tanár Aranyosszék értéktárát bemutató előadása követett. Majd Korodi Alpár történelemtanár az 1848–49-es szabadságharc aranyosszéki vonatkozásairól tartott előadást. A nagyszámú érdeklődőt vonzó előadások sora a János Zsigmond Unitárius Kollégium tizedik biciklitúrájának bemutatásával zárult. Solymosi Zsolt vallástanár-aligazgató akadályoztatása miatt, Farkas Tímea, a túra egyik résztvevője számolt be az Ibrahim Müteferrika tiszteletére szervezett rodostói zarándoklatról. Az elmúlt esztendő folyamán, az egyházkör területén zajlott rendezvényekről fényképes összeállítást is megtekinthettek az érdeklődők.
Kora délután volt a gulyásfőző verseny kiértékelésére, majd mindenki kiválaszthatta azt az üstöt, amelyből ebédelni kívánt.
A délutáni programrészt a sárrétudvari „Kézenfogva Testvéreinkkel” Alapítvány népdalkörének előadása nyitotta. A Nagy Egyházköri Vetélkedőn nyolc csapat ügyessége és kreativitása mérettetett meg. A rendezvény délután hat órakor Dimény József esperes búcsúszavaival zárult.
 Köszönetet mondunk mindazoknak, akik részt vettek a rendezvény megszervezésében és kivitelezésében, és hálát adunk Istennek, hogy lehetővé tette számunkra ezt az ünnepet.
 
Tordai-hasadék, 2014. augusztus 16.
                                                                       A Kolozs-Tordai Unitárius Egyházkör Esperesi Hivatala

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA