A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség
Újra felragyog a Békeláng
Nemzeti jelentőségű intézmények - 2014. december 4., csütörtök 14:06

Dunaszerdahely. 2014 karácsonyán is Felvidékre érkezik a Betlehemi Békeláng a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség jóvoltából. A láng december 13-án szokás szerint Bécsbe érkezik, onnan kerül majd otthonainkba.
Idén már 23. éve, hogy a felvidéki magyar cserkészek stafétaszerűen juttatják el a Betlehemből érkező lángot Szlovákiai magyar lakta településeire. A békelángot 1986 óta osztrák cserkészek hozzák el a betlehemi Születés templomának öröklángjáról, majd egy különleges gyermek közvetítésével adják azt tovább itt Európában. Ez a gyermek idén a 9 éves Tizian Ronacher, aki azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy több önkéntes tevékenységben is részt vesz az iskolán kívül, többek között segít nyelvet tanulni a más kultúrából érkezett diáktársainak.
A bécsi átadó ünnepségre a nemzetközi vendégek és különféle szervezetek képviselői között a kürti Kovács Tamás, a Békeláng idei felvidéki koordinátora is megérkezik majd kísérőivel, hogy átvegyék a lángot. A hivatalos átadó után Félbe, Dunaszerdahelyre, majd a karácsony közeledtével országszerte egyre több és több cserkészcsapathoz jut el a fény, akik azt december 15-től folyamatosan tovább osztják helyben és a környező falvakban és városokban – mindenhol, ahol ezt igénylik.
A láng tervezett útvonaláról a www.lang.szmcs.sk honlapon, valamint a facebook.com/betlehemilang oldalon tájékozódhatnak. Bátran vegye fel velünk a kapcsolatot ezeken keresztül, hogy Önhöz és településére is eljusson a Betlehemi Békeláng.
 
szmcs-p

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA