A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség
Elkezdődött az idei békeláng-staféta
Nemzeti jelentőségű intézmények - 2014. december 14., vasárnap 15:11

Dunaszerdahely. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség szombat délután (december 13.) átvette a Betlehemi Békelángot Bécsben, a Gustav Adolf templomban. A lángot Balogh Nicole féli cserkésznek az idei lánggyermek, Tizian Ronacher adta át. A láng már megkezdte útját Dél-Szlovákia magyar lakta településeire.
A bécsi lángátadó ünnepségre egy tucatnyi európai országból és az Amerikai Egyesült Államokból érkeztek cserkészek, hogy ebben az évben is elvigyék hazájukba a betlehemi Születés templomából származó békelángot. A köszöntők után a helyszínre érkezett nemzetek egy-egy képviselője könyörgést mondott, majd az idei lánggyermek mindenki lámpását meggyújtotta a békelángról. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetséget a kürti Kovács Tamás, idei országos lángkoordinátor valamint segítői képviselték. „Nagyon jó érzés a lángátadó ünnepségen találkozni más nemzetiségű cserkésztestvéreinkkel, és látni, hogy a Békeláng valóban összeköt mindenkit nemzetiségtől, bőrszíntől függetlenül” – mondta Kovács Tamás.
A hivatalos lángátadó után először Félbe, Dunaszerdahelyre, Érsekújvárba, Udvardra és Kürtre érkezett a láng, a hét folyamán pedig Pozsonypüspökire, Felsőszelibe, Nagymegyerre, Egyházfára, Nyitragesztére, Nagykérre, Gútára, Komáromba jut el a láng. Felsőszeliben a helyi cserkészcsapat december 17-én tartja a szentmisével egybekötött lángátadót, ahonnét Nádszegre, Nyékvárkonyra és Bősre kerül a láng. A felsorolt településeken a helyi cserkészcsapatoktól vehetik át a lángot az érdeklődők, a cserkészek a környező falvakba is eljuttatják a béke lángját. Az útvonalról bővebb információkat a Betlehemi Békeláng SZMCS által működtetett honlapján (lang.szmcs.sk) találnak. A békeláng terjedéséről a helyi lángmesterek folyamatosan tudósítanak, a láng Facebook-oldalán (fb.com/betlehemilang) képeket és videókat is találhatunk majd az átadásokról.
Dél-Szlovákia keleti részére a Betlehemi Békeláng vonattal jut el, cserkészeink a szlovák cserkészektől veszik át a lángot. A vasút közreműködésével Fülekre, Ipolyságra, Kassára és Királyhelmecre érkezik majd, onnét pedig a cserkészek egyebek között Rimaszombatra, Tornaljára, Palástra, Leleszre és további községekbe juttatják el.
A szlovákiai magyar cserkészek már huszonharmadik éve hozzák el a béke lángját a magyar családok otthonaiba. A láng honlapján található útvonal nem végleges, a cserkészek buzdítanak mindenkit, vegyék fel velük a kapcsolatot, ha szeretnék, hogy a béke lángja náluk is világítson.


szmcs-p

3 csatolt kép
Lángátadó ünnepségLángátadás 2014Lángátadó ünnepség 2014 Bécs
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA