A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség
Idén is beragyogja a Felvidéket a béke lángja
Nemzeti jelentőségű intézmények - 2014. december 22., hétfő 14:17

Dunaszerdahely. December 24-én véget ér a Betlehemi Láng idei, több mint hetven települést érintő körútja Felvidéken. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség jóvoltából immár 23. éve fogadhatják otthonaikba családjaink a béke lángját.
A Cserkészszövetség küldöttsége a lángot december 13-án vette át a bécsi Gustav Adolf templomban. Az ünnepség után a béke és összetartozás lángja idén először Félbe, Dunaszerdahelyre, Érsekújvárba, Udvardra és Kürtre, majd a hét folyamán még közel ötven további településre jutott el Egyházfától Szepsiig. Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította, amelynek jelképe a betlehemi Születés templomában égő láng lett. Azóta az osztrák cserkészek minden évben elhozzák a lángot Bécsbe, amely onnan a világ legkülönbözőbb pontjaira jut el. A Betlehemi Láng a béke szimbóluma, amely karácsonykor több ezer otthonban ragyog a világon. A békeláng dél-szlovákiai útját a lang.szmcs.sk honlapon követhetik figyelemmel, a Facebook-oldalon (facebook.com/betlehemilang) pedig az egyes települések lángátadóiról is találnak fotókat.
„A lángnak, csakúgy, mint a lánghordásnak, mély szimbolikája van, és megtisztelő, hogy pont mi, cserkészek, lehetünk a béke és összetartás hírnökei. A fiatalokat az elfogadásra és egymás iránti szeretetre neveljük, és ugyanezt az eszmét hirdeti a békeláng továbbadása is“ – mondta Kovács Tamás, az SZMCS lángkoordinátora. A Betlehemi Láng megtanít arra, hogy a békét, ahogy a lángot is, embertől emberig kell továbbadni. A láng a karácsony szellemiségét szimbolizálja. Mutatja az utat nekünk, ahogy a csillag mutatta a pásztoroknak Jézus születésekor. Óvni, táplálni kell, hogy ne aludjon ki, ahogy a békét és a szeretetet is az emberi szívekben. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség így kíván mindenkinek áldott, békés karácsonyi ünnepeket!
 
szmcs-p

3 csatolt kép
Betlehemi lángBetlehemi lángBetlehemi láng
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA