A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Cseke Attila: az RMDSZ szenátusi frakciója megszavazta a büntető és a büntetőeljárási törvénykönyvek módosítását elutasító 14-es sürgősségi kormányrendeletet
MÁÉRT - 2017. február 14., kedd 14:24

A parlament felső háza február 14-i plenáris ülésén tárgyalta első házként a kormány 14-es sürgősségi kormányrendeletét, amely a 13-as számú, büntető és büntetőeljárási törvénykönyvek módosítását célzó sürgősségi kormányrendeletet hatályon kívül helyezi.
„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem ért egyet a sürgősségi kormányrendeletek révén történő törvényhozással, főleg nem a büntető és a büntetőeljárási törvénykönyvek esetében. A két jogszabályt módosítani kell, hiszen az Alkotmánybíróság csak tavaly több mint 40 pontban találta alaptörvénybe ütközőnek a btk-t. A szükséges korrekciók elvégzése azonban a parlament feladata, törvénymódosító javaslatok elfogadása révén. A parlamenti szavazást pedig széleskörű szakmai vitának kell megelőznie. A kormány tévedett akkor, amikor a 13-as sürgősségi rendelettel módosította a büntető törvénykönyvet, akkor is, ha az ebben foglalt rendelkezések egy része megfelel az Alkotmánybíróság határozatainak. Ezért az RMDSZ szenátorai ma megszavazták a 14-es sürgősségi rendeletet, amely hatályon kívül helyezi a 13-as rendelet előírásait” – nyilatkozta Cseke Attila, a Szövetség felsőházi frakciójának vezetője a mai plenáris ülést követően.
A szenátus plénuma első házként február 14-én szavazott a 14-es sürgősségi kormányrendeletről. A jogszabályról döntő fórumként a képviselőház szavaz majd.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA