A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Pro Cultura Subcarpathica
Itt Magyarul Is mozgalom Kárpátalján
Külhoni civil szervezetek - 2013. november 18., hétfő 19:24

A magyar nyelv napján, november 13-án tartották meg az Itt Magyarul Is (IMI) mozgalom  bemutatkozó rendezvényét,  illetve a mozgalom logóját ábrázoló matricák hivatalos átadását.
Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Farkasné Bőcs Judit, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja, dr. Mélykuti Ferenc, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II.RF KMF) elnök asszonya, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány elnöke, Tóth Tibor, a felvidéki Fontos vagy! Polgári Szövetség egyik alapító tagja, az Itt Magyarul Is mozgalom honlapjának fejlesztője.
A rendezvényt Orosz Ildikó nyitotta meg, aki a mozgalom eszmei hátteréről beszélt. Mindenkit biztatott, akinek fontos az anyanyelvünk használata – többek között a főiskola hallgatóit –, hogy derítsék fel, regisztrálják Kárpátalja azon helyeit, ahol lehetőségünk van a magyar nyelv használatára.
Tóth Tibor részletesen bemutatta az Itt Magyarul Is program weboldalának működését, használatát.
A honlap tartalmazza Kárpátalja azon intézményeit, vállalkozásait, ahol az ügyfelek magyar nyelven is igénybe vehetik annak szolgáltatásait. Az IMI weblapja felhasználóbarát, átlátható, könnyen kezelhető bárki számára. A szolgáltatóknak lehetőségük van arra, hogy saját maguk töltsék fel rá  vállalkozásukat, mely egy adminisztrátori ellenőrzés után megjelenik a honlapon. A vállalkozók az adatbázisban fénykép, logó, weblap által népszerűsíthetik a tevékenységüket ingyenesen. Ezen kívül a mozgalomban részt vehetünk ügyfélként: ha magyar nyelvű szolgáltatásra van szükségünk, lehetőségünk van kulcsszó, kategória vagy helyszín megadásával keresnünk az adatbázisban.
Az ünnepség fénypontja a matricák átadása volt, amelyet azok az „IMI tagok" kaptak meg, akik már csatlakoztak a mozgalomhoz. A matrica az üzletek ablakában hirdeti, hogy: „Itt Magyarul Is lehet, Itt Magyarul Is kell, Itt Magyarul Is tudunk, Itt Magyarul Is fogunk beszélni". A matricákkal együtt díszoklevél is járt azoknak, akik hozzájárultak a magyar nyelv széles körű használatához Kárpátalján.
A rendezvényt Brenzovics László zárta le. Köszönetet mondott mindenkinek, aki mindeddig részt vett a mozgalom megvalósításában, különösképpen a tagoknak, akik csatlakoztak a programhoz. A megmozdulás fontossága megkérdőjelezhetetlen, hiszen nem elég, hogy rendelkezünk jogokkal, ezekkel élni is kell.
Bár az adatgyűjtés már március 15-én elindult, még korántsem ért véget, hiszen a mozgalom megalapítóinak célja, hogy Kárpátalja egész területén megjelöljék azokat az intézményeket, szolgáltatásokat, ahol magyarságunk hordozóját, magyar nyelvünket bátran használhatjuk.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA