A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Novák Csaba Zoltán: 56-ban a kommunizmus, ma a nacionalizmus eszméje jelenti a legnagyobb veszélyt
MÁÉRT - 2017. október 24., kedd 10:46

„Az 1956-os forradalom nemcsak magyar, hanem közös forradalom volt, hiszen az elnyomás legsötétebb éveiben reményt, a szabadság perspektíváját csillantotta fel a kommunista blokk többi országaiban élők számára is. Az 56-os magyarországi események újból megerősítették, hogy a mindennemű nézet- és érdekkülönbségek dacára, a kritikus pillanatok többségében a barikád ugyanazon oldalán álltak a románok és magyarok. Mindkét nemzet ugyanannak az elnyomó, diktatórikus rendszernek az áldozata volt, egyaránt szabadságra vágyott. Sokan próbálják cáfolni, elfelejteni, elfeledtetni, hogy ma is egy oldalon állunk. Sőt, elmondhatjuk: most sokkal több közös célunk van, mint valaha. Ma nem a kommunizmus ellen, hanem az erős és egységes Európáért, a szabadság, a jólét, a jogállamiság megerősítésért dolgozunk mindannyian. De ma sem könnyű a helyzet: napjainkban nem a kommunista elnyomás, hanem a nacionalizmusok jelentik a legnagyobb veszélyt ebben a térségben” – hangsúlyozta kedden szenátusi politikai nyilatkozatában Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ szenátora.
A Maros megyei politikus emlékeztetett, egy friss kutatás szerint Romániában drámaian csökken a más nemzetiségűek, köztük a magyarok elfogadottságának aránya a többségi lakosság körében. „Meggyőződésem, hogy ezért a nacionalista retorika példátlan megerősödése okolható. Nem szabad ezt megengedni. Pazarlás, történelmi bűn lenne elhinni, elfogadni, hogy ma nincsenek közös céljaink, hogy nincs szükségünk egymásra. Úgy gondolom, a politikusok, a mi felelősségünk, hogy éppen akkor törekedjünk a legjobban az együttműködésre, amikor ez a legnehezebb, amikor sokak szerint nincs erre lehetőség” – fogalmazott Novák Csaba Zoltán. A felsőházi politikus beszédében kiemelte, tovább kell keresni az együttműködés lehetőségeit, dacára a politikában, médiában és a közélet színterein egyre gyakrabban tapasztalt nacionalista megnyilvánulásoknak. „Ennek az együttműködésnek, a közös cselekvésnek, lehet, most nem látszik az eredménye, de meggyőződésem, hogy évek, akár évtizedek múlva azt mondjuk, ez volt a helyes döntés. az 56-os forradalom arra tanít ma is: akkor kell kiállni, amikor ennek kivívására a legkisebb az esély. Mert bár akkor a forradalom elbukott, ennek hatása később döntő módon hozzájárult a kommunista rendszer bukásához, a szabadság kivívásához a térség országaiban. Az 56-os forradalom tehát évtizedek után vált sikeressé. Most a mi felelősségünk, hogy mit kezdünk ezzel a szabadsággal” –  összegezte a szenátor.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA