A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Komolyzenei koncert Splitben
MÁÉRT - 2021. március 19., péntek 08:34

A HMDK Split-dalmát megyei egyesülete február végén klasszikus zenei koncerttel kedveskedett tagjainak; a vendégfellépő trió (szoprán, zongora és fuvola) többek között Bartók- és Lehár Ferenc-műveket játszott szűkkörű közönsége előtt, a többség számára online formában lesz megtekinthető az előadás.  
A tengermelléki egyesület eredetileg tavalyra tervezte a koncertet, melyet most sikerült megvalósítaniuk. A Tóth Noémi zenetanárnő, fuvolista - aki korábban az egyesület keretében működő Dankó Pista Népdalkörrel foglalkozott -, Kristina Dominović szopránénekes és Sanja Spahija zongorista alkotta trió a város nemzeti kisebbségi képviselőinek székhelyén lépett fel klasszikus zenei művekből összeállított csokorral.
- Eredetileg nívósabb koncertterembe szántuk az előadást, de a járványhelyzet ezt nem tette lehetővé. Ezért csak szűk körben kerülhetett sor a koncertre, amiről videofelvételt is készíttettünk, ezt majd egyesületünk oldalán tesszük közzé, hogy legalább online formában eljusson a nagyközönséghez a magyar műveket, Bartók Bélát, Lehár Ferencet is tartalmazó műsor – nyilatkozta lapunknak Tripolszki Anikó, az egyesület vezetője.
A HMDK Split-dalmát megyei alapszervezete a helyi magyar közösség nyelvi és kulturális identitásának a fennmaradásáért dolgozik. Megalakulása óta támogatásban részesíti a város és a megye is. Nemzeti ünnepeink alkalmából megemlékezéseket tartanak, és évente ismétlődő rendezvényeik is vannak. Az idei március 15-éről szűk körben emlékeztek meg, többek között a koncert levetítése is a program részét képezte. (ti)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA