A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Online zajlott idén a népdaléneklési vetélkedő
MÁÉRT - 2021. május 28., péntek 11:17

Múlt csütörtökön online formában került sor a Kőgyesi Melitta Népdaléneklési Vetélkedőre, mely egyike a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának (HMPF) minden évben megrendezett eseményének.
A HMPF megalakulása óta rendszeresen szervez vetélkedőket és különböző szemléket a horvátországi magyar diákoknak. Ezek egyike a népzenei vetélkedő is, amely 2011 óta viseli Kőgyesi Melitta nevét, aki a laskói általános iskola tanulója volt, és aki népdaléneklésben, versmondásban, népi táncban is kiemelkedő tehetséggel rendelkezett. A tragikusan korán elhunyt, mindig mosolygó, hagyománytisztelő és kiemelkedően tehetséges lány-fiatalasszony emlékének adóztak ezzel a szervezők. Az idei rendezvény viszont a koronavírus világjárvány miatt más volt, mint az előző években megszokottak, ugyanis online formában zajlott.
-Tavaly, sajnos, el kellett halasztanunk a vetélkedőinket, mivel a járvány miatt nem lehetett rendezvényeket tartani. Idén viszont mindenképpen meg szerettük volna tartani a vetélkedőket, és miután konzultáltunk más régiókkal, úgy döntöttünk, hogy átvisszük a versenyt az online térbe. A diákokat megkértük, hogy rögzítsék videóra a produkciójukat, és küldjék el nekünk a felvételeket, a zsűri pedig azok alapján fog dönteni a helyezésekről - mondta Pálinkás Krisztián, a HMPF irodavezetője, megjegyezve, hogy összesen 35 diák jelentkezett a felhívásukra.
A diákokat a zsűri három kategóriában értékelte, a legjobbakat díjazták.
- Elsősorban nem a vetélkedés a cél, hanem az, hogy a gyerekek énekeljenek, mégpedig minél többet, és örömmel tegyék ezt, hogy felnőtt korukban is örömet jelentsen számukra az éneklés. Mindamellett a zsűrinek döntenie kell, elbírálnia az énekeseket, ami nem kis feladat. Általában három dolgot veszünk figyelembe: az éneklés tisztaságát, a dallamot, illetve az előadásmódot. Az a lényeg, hogy a gyerek minél felszabadadultabban, bátran és örömmel énekeljen - mondta Keresztes Árpád zsűritag.
A versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Eötvös Loránd Tudományegyetem támogatta.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA