A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Pünkösdi festőtábor Pélmonostoron
MÁÉRT - 2021. május 28., péntek 11:17

Hét amatőr festőművész vett részt a pélmonostori HMDK-egyesület képzőművészeti szakkörének szervezésében tartott pünkösdi festőtáborban.
 
A pélmonostori HMDK-egyesület szerteágazó tevékenységet folytat. Keretei között képzőművészeti szakkör is működik, amely korábban rendszeresen szervezett amatőr festészeti alkotótáborokat. Amikor az egyesület új székházba költözött, a szekció ideiglenesen szünetelt, majd két évvel ezelőtt újraalakultak Horvát Adriánnal az élen, aki a hagyományt követve szervezte meg a pünkösdi alkotótábort, amelyet a járványhelyzet miatt csak kisebb körben hirdethettek meg.
- Ami a témaválasztást illeti, nem volt semmilyen kötöttség. Az egésznek az a lényege, hogy a környező települések művészei összejöjjenek, tapasztalatokat cseréljenek és értékes alkotásokat hozzanak létre, amelyek aztán székhelyünk falait díszítik – mondta Horvát Adrián, hozzáfűzve, bízik abban, hogy legközelebb már jóval több alkotót tudnak hívni.
Kiállították az elmúlt három év festőtáborainak az anyagát is, a tárlat június végéig tekinthető meg, előzetes bejelentkezés után. A szakkör tagjai a járványhelyzet ideje alatt is tevékenykedtek, és munkájukat többek között bemutatták Daruváron, a Daruvári Magyarok Közösségének hagyományos rendezvénye, a Daruvári Magyar Kultúrnapok keretében, a Jankovich-kastély kiállítótermében, valamint a HMDK Split-Dalmát Megyei Egyesülete szervezésében tartott spliti magyar kultúrnapokon.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA