A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Magyar könyvek és kiadványok a vukovári könyvkiállításon
MÁÉRT - 2021. október 22., péntek 09:37

A Horvátországi Ruszinok Szövetsége a horvát könyvhónap keretében harmadszor szervezett úgynevezett nemzetiségi könyvkiállítást Vukováron. A szombati eseményre minden Vukovár-Szerém megyében honos nemzeti kisebbség meghívást kapott, így a magyar is, ahol Vukovár-Szerém megye magyar kisebbségi önkormányzata állított ki magyar könyveket, kiadványokat.
 
A Horvátországi Ruszinok Szövetségének tagjai jó kapcsolatot ápolnak a többi nemzeti kisebbséggel is. Ennek egyik bizonyítékaként szervezték meg immár harmadik nemzetiségi könyvkiállításukat is, amellyel a vidék sokszínűségének bemutatása mellett a nemzetiségi irodalom népszerűsítését tűzték ki célul.
A magyar nemzeti közösséget Vukovár-Szerém megye magyar kisebbségi önkormányzata képviselte, tagjai a HMDK gondozásban kiadott könyveket, kiadványokat állították ki, a horvátországi magyar irodalmat pedig az eszéki magyar tanszék munkatársai, Lehocki-Samardžić Anna tanszékvezető és Dobszai Gabriella, a tanszék oktatója mutatták be.
- Fontosnak tartom, hogy jó kapcsolatokat ápoljunk a többi nemzeti kisebbséggel, ezért örömmel veszünk részt minden ilyen rendezvényen. Szerencsére bőven van magyar nyelvű kiadványunk, amit büszkén meg tudunk mutatni – mondta Jakumetović Rozália, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnöke.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA