A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Világítás a Székelyföld autonómiájáért
MÁÉRT - 2021. október 26., kedd 23:02

A tavalyihoz hasonlóan idén is tömegrendezvények nélkül lehet csak kinyilvánítani Székelyföld autonómiájának igényét az ennek szentelt napon, október 31-én. Erről szólt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) legutóbbi közleménye.
Az autonomista szervezet ebben arra kéri a székelyeket és a velük szimpatizálókat, hogy ahol nem lesz lehetőség közös máglyagyújtásra, ott a lakosok otthonaik ablakába kihelyezett gyertyával jelezzék a nemzeti együvé tartozás fontosságát Székelyföld autonómiájának napján. A korábbi években őrtüzek jelezték az autonómia és az összetartozás igényét, azonban a tavalyihoz hasonlóan idén is arra kérik azon települések lakóit, ahol a helyi önkormányzat nem vállalja a máglyagyújtás megszervezését, hogy otthonaikban nyilvánítsanak véleményt, az érvényben levő járványügyi korlátozó intézkedések figyelembevételével.
Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke azt tanácsolja, hogy a polgárok otthonaik ablakába kihelyezett gyertyákkal, kitűzött székely zászlóval, udvaron felállított lármafával vagy kerti máglyagyújtással, esetlegesen bármilyen más kreatív magánkezdeményezéssel és az arról készült fényképpel jelezzék az együvé tartozás erejét. Hozzátette, a korlátozások lehetővé teszik, hogy a templomokban is közös imára gyűljön össze a nép. „Október 31-e előtt el fogjuk juttatni a helyi szervezőknek Székelyföld Autonómia Napjának kiáltványát, és arra kérünk mindenkit, hogy ahol gyülekeznek, ott olvassák is fel. A sajtó a rendezvény időpontjában a Székely Nemzeti Tanács honlapjáról töltheti le a kiáltványt magyar és román nyelven” – idézi az elnököt az SZNT közleménye.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA