A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A horvátországi magyarság ügyeiről Budapesten és Zágrábban
MÁÉRT - 2022. január 24., hétfő 09:48

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke, Jankovics Róbert a hét elején Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettessel tárgyalt a horvátországi magyarsággal kapcsolatos kérdésekről, szerdán pedig Horvátország külügyminisztere, Gordan Grlić Radman fogadta Zágrábban.
 
Január 17-én, hétfőn a HMDK elnökét, magyarságunk parlamenti képviselőjét, Jankovics Róbertet budapesti irodájában fogadta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes. A baráti találkozón megvitatták a horvátországi magyarsággal kapcsolatos aktualitásokat, különös tekintettel a vírushelyzetre, valamint olyan időszerű eseményekről is szó volt, amelyek a horvátországi magyarság számára is fontosak.
- Közösségünk nagyon sokat köszönhet a magyar kormánynak, hiszen az mindig is partnerként kezelte a HMDK-t. Semjén úr közösségünk igaz és őszinte barátja, beszélgetésünk most is rendkívül mélyenszántó és részletes volt, rendkívül optimista vagyok az idei terveinket illetően - nyilatkozta a találkozót követően Jankovics Róbert.
Zágráb is partner
A horvátországi magyarság abban a szerencsés helyzetben van, hogy Budapest mellett Zágráb is megérti a problémáinkat és segít is. Ennek ékes bizonyítéka, hogy két nappal budapesti látogatása után Jankovics Róbertet Horvátország külügyminisztere, Gordan Grlić Radman fogadta. A találkozón szó volt többek között arról, hogy Magyarország és Horvátország harminc éve vette fel a diplomáciai kapcsolatokat, és a két szomszédos állam kapcsolatai azóta is felhőtlenek. Ebben pedig kétségkívül szerepet játszott az a tény is, hogy Magyarország és Horvátország is kincsként tekint egymás kisebbségeire. A megbeszélésen szó volt még a horvátországi magyarságot is érintő aktualitásokról, valamint Kengyia ügyéről is.
- A magyarságunkat érintő témákon túl szó volt a regionális programokról, új határátkelők megnyitásának szükségességéről, valamint a Szerbiával való rendezetlen államhatárból eredő problémák lehetséges megoldásáról is - mondta Jankovics Róbert.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA