A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Újabb nagy összegű támogatás a sepsei református templom felújítására
MÁÉRT - 2022. július 8., péntek 14:47

A horvát kulturális minisztérium újabb nagy összegű, 700 000 kúnás támogatást hagyott jóvá idén a sepsei református templom további felújítására.
 
Az elmúlt évtizedekben a horvátországi magyarság által használt egyházi épületek jelentős része nagyon rossz állapotba került. Ezen épületek védelmére, felújítására a HMDK-nak már az elmúlt években is tekintélyes összeget sikerült kieszközölnie horvát és magyar állami forrásokból, így ezek többsége megújult, egy részük pedig még felújítás alatt áll.
Alcím: Csak Diocletianus római császár spliti mauzóleuma (1,5 millió) és a šibeniki Szent Jakab-templom (750 ezer) kapott nagyobb támogatást
Utóbbiak közé tartozik a sepsei református templom is. A domboldalra épített létesítménynek az évszázadok alatt megsüllyedtek az alapjai, ezért a tornyot már az összedőlés fenyegette. A templom a HMDK közbenjárására olasz szakemberek bevonásával menekült meg 2019 nyarán. A pisai ferde toronynál is dolgozó szakértők megerősítették a torony alapjait, ezt követően elkezdődhetett az épület további felújítása. A tavalyi rekordnagyságú összeg, a 900 ezer kúna után idén is újabb nagy összegű támogatásról döntött a horvát kulturális minisztérium, e célra most 700 000 kúnát hagyott jóvá. A megítélt összeg azért is különösen jelentős, mert a 924 beadott pályázatból 342-t hagytak jóvá, és közülük a sepsei templomnál csak Diocletianus római császár spliti mauzóleuma (1,5 millió) és a šibeniki Szent Jakab-templom (750 ezer) kapott nagyobb támogatást. A templom szakszerű felújítási terve Magyarország kormányának a támogatásával készült.
- A HMDK számára mindig kiemelt fontosságú volt épített örökségünk védelme, legyen szó egyházi vagy világi objektumokról. Ennek a bizonyítéka, hogy a számos művelődési ház, iskola- és óvodaépület felújítása mellett templomaink helyreállítására is nagy hangsúlyt fektetünk. Így az elmúlt években megkezdtük többek között a sepsei reformátusok templomának a felújítását is, amit, és ezt túlzás nélkül mondhatjuk, az összedőléstől mentettünk meg – fejtette ki Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, magyarságunk parlamenti képviselője.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA