A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Új lendület a baszk–székely kapcsolatokban
MÁÉRT - 2022. szeptember 29., csütörtök 18:03

A Baszk Nemzeti Párt meghívására a Székely Nemzeti Tanács képviseletében Dabis Attila külügyi megbízott szeptember 25-én részt vett a Bilbao közeli Foronda nevű településen tartott éves nagy találkozón, amelyre a világjárvány miatti három éves kimaradás után került sor – írja a Székely Nemzeti Tanács sajtószolgálata.
A nagyszabású rendezvény alkalmat adott arra, hogy a külügyi megbízott megbeszéléseket folytasson Andoni Ortuzarral, a kormányzó Baszk Nemzeti Párt elnökével, Aitor Estabannal, a párt madridi képviselőjével, Izaskun Bilbao Barandicával, az alakulat EP-képviselőjével, valamint Ínigo Urkulluval, a baszk autonóm régió elnökével.
A megbeszéléseken a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés kapcsán kialakult együttműködés továbbvitele volt a legfontosabb téma. A külügyi megbízott továbbá találkozott a Deusto Egyetem professzorával, Xabier Ezeizabarrenaval is, akivel arról egyeztettek, hogy hogyan lehet tényekkel, kutatási adatokkal az Európai Bizottság számára is láthatóvá és egyértelművé tenni, hogy a kohéziós politikában meglévő gyakorlati problémák megoldása érdekében elengedhetetlen, egy uniós jogszabály a nemzeti régiók védelméről.

 


Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA