A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Pázmaneum Polgári Társulás
A Himnusz születésnapját ünnepi gálával köszöntik Dunaszerdahelyen
Külhoni civil szervezetek - 2023. január 19., csütörtök 08:31


A Himnusz születésnapján, a Magyar Kultúra Napján ismét nagyszabású gálaműsorra kerül sor Dunaszerdahelyen. A Pázmaneum Társulás 11 évvel ezelőtt honosította meg a Csallóköz szíveben a Magyar Kultúra Napja rendezvényt. Ezen a napon helybeli óvodások, iskolások, diákok, művészek és közéleti személyek lépnek fel és köszöntik a Himnusz születésnapját. A január 22-én rendezvényen ünnepi beszédet mond Dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.
A 17 órakor kezdődő gálaesten fellépnek a  Komenský utcai óvodások, Patos Lilla a Kodály Zoltán Alapiskola tanulója /felkészítő tanára: Simon Anikó/, Hodossy Gyula költő, Dunaszerdahely város díszpolgára, Károlyi Hanna az Egyesített Iskola diákja /felkészítő tanár: Mohácsi Éva/, a Vámbéry Ármin Gimnázium diákjai, a Csallóközi Táncegyüttes, Kevický Tünde és Kollár Katalin, valamint a Vámbéry Ármin Alapiskola gyerekkórusa. Az est háziasszonya Rajkovics Haizok Melinda.
„Köszönetet mondunk a kultúra őrzőinek, akik azt a nemes feladatot vállalták, hogy őseink örökségét, tanítását, hagyományait megőrzik, továbbadják és megismertetik a jövő ifjúságával. Nem egyszerű feladat ez, a mai korban sem, de szinte mindig találkoztak olyan kihívásokkal, amelyek nehezítették munkájukat. Mégis a láng nem hunyt ki. Büszkék lehetünk 1000 éves országunkra, nemzetünk nagyjaira, szentjeire, királyaira, tudósaira, az egyszerű magyar családapára és családanyára. Nekünk is feladtunk van, bárhol is éljünk a világban. Tisztelve más nemzetek kultúráját, de a sajátunkét nem feladva, megmaradni magyarnak.” – fogalmaz Karaffa Attila, a Pázmaneum elnöke, Dunaszerdahely város alpolgármestere a rendezvény főszervezője.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA