A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A vándorbölcső negyedik állomása
MÁÉRT - 2023. január 20., péntek 09:36

Tavaly decemberben új családhoz került a horvátországi magyarok vándorbölcsője, a várdaróci Beno család használhatja az elkövetkező időszakban. 

A 2012 óta működő és folyamatosan bővülő „vándorbölcső-mozgalom” keretében fabölcsők adományozásával ösztönzik a magyar közösségeket a gyermekvállalásra. A magyar agrárminisztérium is csatlakozott a mozgalomhoz, 2020-ban úgynevezett „agrár-vándorbölcső” programot indított a külhoni magyar, mezőgazdaságból élő, gyermeket vállaló családok támogatására. A program keretében minden határon túli régióba eljuttattak egy fából faragott, ringatható bölcsőt.
Közösségünk bölcsőjét a HMDK Gazdaköre vette át. Kedvezményezettjei a mezőgazdaságból és élelmiszer-előállításból élő családok, amelyek kisbabát várnak. A vándorbölcsőt első horvátországi magyar tulajdonosa 2020-ban vehette át, attól fogva folyamatosan használatban van.
- A horvátországi magyarok vándorbölcsője tavaly decemberben új családhoz került, immár negyedik alkalommal cserélt gazdát – tudtuk meg Tarnai Attilától, a HMDK Gazdaköre falugazdászától.
Ezúttal a várdaróci Beno Alen és Dajana kisfia, Bernárd fekhet benne, aki tavaly novemberben született a család második gyermekeként. Szülei mezőgazdászok, a térség legnagyobb spárgatermesztői, emellett gabonatermeléssel is foglalkoznak.
- Megtiszteltetés számunkra, hogy a HMDK Gazdakör elnöke, Szabó Attila gondolt ránk, és hogy hozzánk is eljutott a vándorbölcső. Jó érzés, szép élmény volt benne ringatni gyermekünket a karácsonyfa mellett. Reméljük, ez a hagyomány még sokáig fennmarad, és sok magyar családhoz eljut a bölcső – nyilatkozta lapunknak Beno Dajana.
A vándorbölcsőt Szabó Attila, a Gazdakör elnöke és Tarnai Attila személyesen adták át nekik egy adományozási okirat kíséretében. „Nekem áldott az a bölcső, mely magyarrá ringatott” – kezdődik Arany János idézetével az okirat szövege, amely magában foglalja a program lényegét: a magyar családok gyermekvállalási kedvét, a magyar nemzet gyarapodását hivatott ösztönözni. Az elmúlt esztendők szép számú gyermekáldására visszatekintve túlzás nélkül kijelenthető, a program ezen célját sikeresen elérte.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA