A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Pázmaneum Polgári Társulás
Mindszenty-kiállítás nyílik Dunaszerdahelyen
Külhoni civil szervezetek - 2023. február 5., vasárnap 21:58

A Pázmaneum Társulás, a Jópásztor Alapítvány és a Vámbéry Ármin Gimnázium szervezésében kerül sor az Életkapuk – interaktív kiállítás fiataloknak c. tárlat megnyitójára 2023. február 9-én 13:30 órakor Dunaszerdahelyen, a Vámbéry Ármin Gimnázium épületében.

A megjelenteket Valkai Anett, a Vámbéry Ármin Gimnázium igazgatója és Karaffa Attila, a Pázmaneum Társulás elnöke üdvözli. Ünnepi beszédet mond Forró Krisztián, Nagyszombat megyei önkormányzat képviselője, a Szövetség elnöke, valamint Kovács Gergely, a Mindszenty Alapítvány kurátora és ügyvivő képviselője, Mindszenty bíboros szentté avatási eljárásának viceposztulátora. A megnyitón közreműködnek a gimnázium diákjai.
Hét szó, hét színes tabló – mint egykor a főpásztort a templomi oltáron fogadó hét  – és egy kapcsolódó vetélkedő, hogy ne csak megnézhető, de meg is fejthető legyen a kiállítás. Az egykori templomtérben feltárul Mindszenty bíboros gazdag , és talán fellelhető benne életdöntéseinek és személyiségének a kulcsa is. Az otthon, a templom, a börtön és az örök haza, ezek voltak az ő legfontosabb Életkapui. Ez a kiállítás sok emberi helyzetet és döntést, lehetőséget és választást, utat és kereszteződést, elindulást és távlatot idéz, melyek ismerősek lehetnek nemcsak Mindszenty bíboros, de a mi saját életünkben is.
A tárlat a nyilvánosság részére hétköznaponként 13:00 és 15:00 óra tekinthető meg a gimnázium épületében.
A Mindszenty-kiállítás második eseményére február végén kerül sor, a Kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan egy rendhagyó történelemóra keretében, amelyet Dr. Farkas Zsolt plébános, a Jópásztor Alapítvány elnöke tart majd a középiskolai diákoknak a totalitárius rendszerekről, az egyházüldözésről, a Mindszenty-perről és annak felvidéki vonatkozásairól.

1 csatolt kép
A rendezvény plakátja
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA