A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Csak az együttműködés teheti erősebbé közösségeinket
MÁÉRT - 2023. június 3., szombat 11:00

A június 4-i nemzeti összetartozás napját megelőzően a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben, valamint a Baranya vármegyei város Vasas elnevezésű városrészében tartottak megemlékezéseket. Ez utóbbi helyszínen – Hoppál Péter országgyűlési képviselő és miniszteri biztos mellett – felszólalt Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség ügyvezető elnöke is.

 „A nemzeti összetartozás napja a Kárpát-medence és a világ magyarságának egységét szimbolizálja, s mindannyiunk számára jelzi, hogy bárhol is éljünk, felelősek vagyunk egymásért, valamint számíthatunk egymásra. A bő száz évvel ezelőtti események ugyanakkor fontos tanulsággal is szolgálnak. Óvatosságra intenek, hogy soha többé ne kerülhessünk olyan állapotba, hogy közösségeink képtelenek legyenek az önvédelemre. Csak az erős magyar közösségek képesek élhető jövőt biztosítani, s Közép-Európa is csak akkor lehet életerős, ha az itt élő nemzetek nem egymás kárára, hanem egymással együttműködve dolgoznak. Ez a tartós gyarapodás záloga” – hangsúlyozta beszédében Csomortányi.

A megemlékezéseket követően a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait a nemzet összetartozását szimbolizáló emlékműveknél – közölte ma az Erdélyi Magyar Szövetség sajtóirodája.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA