A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
A Magyarságkutató Intézet nagyváradi konferenciájáról
MÁÉRT - 2023. június 26., hétfő 15:30

„Üdvözlégy kegyelmes Szent László király, Magyarországnak édes oltalma!” címmel rendezték meg a XI. Szent László Napok keretében a nagyváradi várban a Magyarságkutató Intézet tudományos konferenciáját, a helyi Magyar Polgári Egyesület társszervezésével.
A budapesti székhelyű Magyarságkutató Intézet (MKI) interdiszciplináris kutatásokat végez a magyarság múltjával, történelmével, nyelvével, hagyományaival, kultúrájával és eredetével kapcsolatosan. A szervezet a magyar kormány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányítása alatt kezdte meg működését 2019. január 1-jén, az akkori tárcavezető, Kásler Miklós orvosprofesszor irányításával.
Az intézet több kutatóközponttal rendelkezik, amelyek munkáját kinevezett vezetők felügyelik: Történeti Kutatóközpont, Archeogenetikai Kutatóközpont, Eszmetörténeti Kutatóközpont, Klasszika-filológiai Kutatóközpont, László Gyula Kutatóközpont és Archívum, Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont, Nyelvtervezési Kutatóközpont, Régészeti Kutatóközpont.
Az idei nagyváradi konferencia előadásai ezúttal is Szent Lászlóhoz kapcsolódtak. Ezek voltak a tárgyalt témák: Szent László törvényei, a Szent László zarándokút, illetve annak szászföldi állomásai, a zarándokutakon található ereklyék, Szent László hermájának archeogenetikai vizsgálata, Szent királyaink nemzetsége és kultusza, más középkori magyar uralkodók archeogenetikai vizsgálata, Szent László és kora a 19. század elejének magyar nyelvű történeti munkáiban. Ráadásként és zárásként a Szent László alapította város, Várad 1940. szeptember 6-ai hazatéréséről hangzott el előadás.
A konferencián érszt vett és nyitóbeszédet mondott prof. dr. Kásler Miklós főigazgató, az MKI alapítója és tiszteletbeli elnöke. Jelen volt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Tőkés László püspök is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA