A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Megjelent a VÁRAD folyóirat friss száma
MÁÉRT - 2023. augusztus 23., szerda 07:44

A Nagyváradon szerkesztett VÁRAD című irodalmi, művészeti, kulturális, társadalmi, tudományos folyóirat idei 8., augusztusi száma a manapság kevéssé olvasott-hivatkozott-játszott erdélyi íróra, drámaszerzőre, szerkesztőre, Sütő Andrásra irányítja a figyelmet a szellemi restitúcióknak fenntartott rovatban. Születésének 96., valamint egyetlen romániai szobrának felállítása 10. évfordulóján Székelyudvarhelyen tartottak megemlékezést június végén, Dávid Gyula irodalomtörténész és Lőrincz György író itt és ekkor elhangzott beszédei olvashatók a friss lapszámban.
Verset Nagyálmos Ildikó, Siska Péter, Kiss Ferenc Zsolt, W. Ábrahám Erzsébet, Albert-Lőrincz Márton közöl, prózát Jezsó Ákos, Ferenczfi János, Pintea László, Kovács-Széles Andrea. A szám képzőművésze Győrfi Lajos püspökladányi szobrász.
A neves debreceni irodalomtörténész, tanár, Bertha Zoltán rövid írásai a tokaji írótábort, illetve Tamási Áront és Németh Lászlót „hozzák közelebb”. Ványai Fehér József esszénovellájának címe önmagárét beszél: Otthonülő világjáró.
Tóth Gábor zenetörténeti sorozatában ezúttal Claude Debussyről tudhat meg az olvasó kevésbé ismert tényeket, Farkas László helytörténeti írásában azt villantja föl a korabeli sajtó tükrében, hogy miként került a magyarországi Bihar megyébe a nagyváradi megyeháza Feszty-képe.
Simó Márton a székelyföldi költő, Bágyi Bencze Jakab pályáját is megrajzolva recenzálja annak legutóbb megjelent, Isten árnyékában című kötetét. Lencar Péter a tavaly számos szakmai díjat bezsebelt spanyol–francia filmalkotást, a Szörnyetegeket ajánlja a mozikedvelőknek. Tóth Hajnal ezúttal a legendás rockegyüttes, a Tankcsapda tagjaival készített interjút egy partiumi fellépésük során. Barabás Zsuzsa e havi keresztrejtvényéből Kós Károly egyik nemes gondolata fejthető ki. A korábbi lapszámok a Varad.ro honlapról tölthetők le.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA