A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Pázmaneum Polgári Társulás
Ünnepi gálaestet tartanak a Magyar Kultúra Napján Dunaszerdahelyen
Külhoni civil szervezetek - 2024. január 12., péntek 09:08

A Pázmaneum Polgári Társulás szervezésében a Magyar Himnusz születésnapján, január 22-én hagyományosan ünnepi gálaestet rendeznek a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ színháztermében január 22-én.

Ünnepi műsorral készülnek a dunaszerdahelyi óvodások, iskolások, amatőr és hivatásos művészek, hogy a Magyar Kultúra Napján bemutassák nemzeti örökségünk sokszínűségét.

Fellépnek:
A Himnuszt elszavalja Tóth Anna
a Komenský utcai óvodások,
a Művészeti Alapiskola tanulói,
Államtitkár úr beszéde
Plavucha Márk,
a Neratovice téri Magyar Tannyelvű Magánszakközépiskola diákjai,
Győr testvérváros küldöttjének művészeti műsora
a 10. sz. Szent György cserkészcsapat,
Tóth László, József Attila-díjas költő, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetettje,
Józsa Janka és Kosár Szabolcs,
MCC Felvidék - szavalat
a Pántlika zenekar.
Zárszót mond a Pázmaneum elnöke, oklevelek átadása
Himnusz eléneklése
Ünnepi beszédet mond: Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkárA január 22-én (hétfőn) 17.30 órakor kezdődő est társszervezője a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ.
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.
„Magyar kultúránk összeköt mindannyiunkat, akik a Szent Istváni örökséghez tartoznak bárhol is éljenek a földkerekségen. Mi, itt, a Csallóköz szívében ünnepeljük a Himnusz születésnapját, amely a legszebb és legkedvesebb számunkra. Énekeljük azt a templomban, a megemlékezéseken, vagy a labdarúgó mérkőzésen. Megdobban a szívünk, amikor felcsendül Erkel dallama és Kölcsey műve bejárja testünket és lelkünket. Nem akarunk különbek lenni, vagy nagyobbak más nemzeteknél. Csupán a sajátunkét szeretnénk tisztelni, ápolni és továbbadni. Megmaradásunk záloga ez. Tisztelettel adózunk azon személyek előtt, akik őrzik és továbbadják az évezredes hagyományokat a legifjabbaknak. Mert magyar közösségünk akkor lesz erős, ha mer és tud ragaszkodni hagyományaihoz, nyelvéhez, kultúrájához. A Magyar Kultúra Napján büszkeséggel és alázattal emlékezzünk eleinkre és a jövőbe vetett bizalommal mondjuk: Isten, áldd meg a magyart!” (Karaffa Attila, a Pázmaneum Társulás elnöke)

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA