A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Új Domonkos-mű bemutatója Tenkén és Váradon
MÁÉRT - 2024. május 22., szerda 16:25

Domonkos László budapesti író új könyvvel jelentkezik, ezúttal a Partiumban: Körös körül, feketén, fehéren című kötetének bemutatójára várják az érdeklődőket május 23-án, csütörtökön a bihari Tenkén, a református egyházközség gyülekezeti termébe, valamint pénteken Nagyváradon, a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermébe (Ezredévi emléktér 40. sz.). Mindkét helyszínen 18 órakor kezdődik az író-olvasó találkozó.
Domonkos László (1951, Szeged) író, újságíró, televíziós szerkesztő, a MásfélE Írók Társasága alapító tagja elsősorban történeti esszéket, a közelmúlt históriai fehér foltjait feldolgozó dokumentumprózát ír, könyveket szerkeszt, folyóiratokban, lapokban publikál. A Trianoni Szemle egyik szerkesztője, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) munkatársa. Háromtucatnyi kötetének egyik legutóbbika 2022 végén jelent meg Magyar Moldva – Helyzetjelentés az erózió állásáról címmel, egy másik nagysikerű műve, a Tűzzel-vassal a hazáért. A Maderspach család új kiadást ért meg tavaly. Az előbbi címe önmagáért beszél, utóbbi egy Erdély történelmében fontos nyomot hagyott famíliáról szól. Szintén 2023-ban jelent a Gúzsban tánc – A magyar irodalom története 1956–2021 című, tabukat döntögető, fejcsóválásokat kiváltó esszékötete.
A nagyváradi Magyar Polgári Egyesület kiadásában megjelenő kötet a Fekete-Körös mentén élő magyarok életét, jelenlegi helyzetüket, a megmaradásba vetett hitüket mutatja be. A szerző és az egyesület elnöke, Nagy József Barna tavaly szeptemberben keresték fel azokat a magyarok által is lakott, nagyrészt szórványtelepüléseket, amelyek a Fekete-Körös mentén találhatók. Domonkos László megfogalmazása szerint a helyszíneken szerzett „tapasztalatok sokasága, gyanítom, alighanem több a szociográfia általános érvényű kívánalmainak többrétű összetettségénél, sőt, reményeim szerint egyféle látleletnél és helyzetképnél is. Szeretném, ha üzenet lenne inkább…”
A friss, a dél-bihari magyarságról szóló mű abba a vonalba illeszkedik, amit a moldvai „helyzetjelentés”, illetve a 2021-ben megjelent Pompeji magyar hamuja. Sáros megyei leletmentő című kötet jelképez.
A Polgári esték rendezvénysorozat keretében megvalósuló könyvbemutatóra minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a Fekete-Körös völgyi Tenkén és a Sebes-Körös völgyi Váradon.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA