A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség
Táborok a Felvidéken
Nemzeti jelentőségű intézmények - 2013. július 31., szerda 15:39

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség életében most fejeződött be az év egyik legfontosabb időszaka, a nyári vezetőképző táborok ideje. Három táborban készültek fel fiatalok és fiatal felnőttek a cserkészközösségek vezetésére július 15-25. között. Mintegy a táborok megkoronázásául, július 26-án a Magyar Királyi Szent László Lovagrend dicsérő oklevelet adományozott a cserkészszövetségnek magyarságőrző és ifjúságnevelő tevékenységéért a Felvidéken.
Augusztusban hagyományosan cserkésztáborok zajlanak több helyi cserkészcsapat közös szervezésében. Leléd község határában táborozik majd a komáromi, lévai, nagymegyeri és marcelházai cserkészcsapat, Ipolyszalkán a dunaszerdahelyi és felsőszeli csapat cserkészei, Kicsinden pedig Tardoskedd, Szimő és Ipolyfödémes. A sátortáborok során a résztvevő gyermekek megtanulnak együttműködni kisközösségben, fejlődnek önállóságban és talpraesettségben és új ismereteket sajátítanak el, mindezt játékos formában egy-egy elképzelt és eljátszott kerettörténettel színesítve.
Jelenleg is zajlik a családos cserkészek nyári tábora Bős mellett. Ezen a rendezvényen találkoznak azok a cserkészcsaládok egész Szlovákiából, ahol már egy vagy több gyermek született. A táborozás programja és körülményei igazodnak a kicsik és szüleik igényeihez.
Természetesen a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség sem marad ki az év legnagyobb magyar cserkészrendezvényeiből. Az 1913-as vági tutajtúra – mely a magyar cserkészet egyik első nagy rendezvénye volt – emlékére rendezett tiszai tutajúton részt vesznek felvidéki magyar cserkészek is. Az Ócsán augusztus 11-19. között megrendezésre kerülő Nemzeti Nagytáborban pedig közel 100 cserkész fog táborozni Szlovákiából, ezzel is erősítve a magyar fiatalok összetartozását a Kárpát-medencében.
A nyár végéhez közeledve zajlik majd a Magyar Szolidaritás Tüze. A nemzetközi kezdeményezés hagyományosan augusztus 20-án valósul meg. A tábortűz körül ilyenkor összegyűlnek helyi cserkészcsapataink is, és együtt elevenítik fel magyarságuk értékét a civil érdeklődőkkel.
Augusztus végén kerül megrendezésre a jubileumi 10. Rovertúra a Kis-Fátrában. A túra a 15 év felettieknek kínál egy kihívásokkal teli túralehetőséget a Kárpátok gerincein.


1 csatolt kép
1
Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA